29 بهمن 1399 - 09:13
در گفتگو با ایبِنا مطرح شد؛

حذف معافیت مالیات ارزش افزوده مناطق آزاد درآمد ایجاد نمی‌کند

مدیر هماهنگی مناطق ویژه اقتصادی گفت: حذف معافیت مالیات بر ارزش افزوده در بخش تولید مناطق آزاد و ویژه هیچ درآمد جدیدی عاید دولت نخواهد کرد و به این موضوع باید توجه شود.
کد خبر : ۱۲۱۹۶۰
مالیات

جواد عباسپور، مدیر هماهنگی مناطق ویژه اقتصادی در گفت‌ و گو با خبرنگار ایبِنا درباره روند معافیت‌های مالیاتی در مناطق آزاد گفت: دو مدل معافیت مالیاتی در مناطق وجود دارد. معافیت مالیات بر درآمد به مدت ۲۰ سال یکی از آن‌ها است. به این معنا؛ فعالان اقتصادی که در مناطق آزاد کسب درآمد می‌کنند، از پرداخت مالیات معاف هستند. در مناطق ویژه اقتصادی هم مالیات با نرخ صفر همراه است، یعنی معافیت ندارند، اما مدت آن ۷ سال است و چنانچه مناطق ویژه اقتصادی در مناطق کمتر توسعه یافته قرار داشته باشد، این مدت به ۱۳ سال افزایش پیدا خواهد کرد.


وی در ادامه اضافه کرد: مدل دوم معافیت، مالیات برارزش افزوده است. به این مفهوم که فعالان اقتصادی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی بابت فعالیت‌هایی که داخل محدوده  منطقه انجام می‌دهند از پرداخت مالیات معاف هستند.


مدیر هماهنگی مناطق ویژه اقتصادی درباره  وضعیت اجرایی شدن این معافیت‌ها  چنین بیان کرد: مزیت اصلی سرمایه‌گذاری در مناطق آزاد همین معافیت‌ها است و برای توسعه این امر از چنین مشوق‌هایی باید بهره برد. اکنون در حال اجرا است، البته یکسری کارشکنی‌هایی هم وجود دارد.


عباسپور درباره تاثیر معافیت‌های مالیاتی در روند رونق بازار مناطق ویژه اظهار داشت: آماری نمی‌توان در این رابطه عنوان کرد، ولی همانطور که مورد اشاره قرار دادم درصد بالایی از رونق کار به دلیل شکل گیری همین معافیت‌های مالیاتی است، البته در کنار این مسئله باید مدیریت یکپارچه منطقه را هم مورد توجه قرار داد وگرنه تمامی مناطق کمتر توسعه یافته یا محروم از این معافیت مالیاتی برخوردار هستند، ولی توسعه و رشد پیدا نکردند و اقتصادشان رونق نیافته است.


وی در ادامه اضافه کرد: معافیت مالیاتی مورد اشاره در کنار یک مدیریت یکپارچه و منسجم قرار دارد که به رشد و توسعه منطقه کمک می‌کند. مدیر هماهنگی مناطق ویژه اقتصادی درباره تغییرات در این رابطه اظهار داشت: اتفاقی که متاسفانه در مجلس شورای اسلامی در حال روی دادن است یا بعضا در دولت هم مطرح می‌شود حول بحث مالیات بر ارزش افزوده قرار دارد.   قانون دائمی شدن این نوع از مالیات در حال نهایی شدن است و روزهای آخر خود را طی می‌کند.


عباسپور در این‌باره چنین توضیح داد: تولیدکننده‌های مناطق آزاد و ویژه در هر صورت برای محصول تولیدی خود چه در مناطق معاف باشند و چه نباشند، مالیات ارزش افزوده را پرداخت می‌کنند زیرا در واقع مالیات از مصرف کننده نهایی به حساب می‌آید، بنابراین زمانی کالایی در مناطق آزاد و ویژه به تولید درمی‌آید، مصرف کننده نهایی چنانچه خارج از کشور باشد که صادرات به حساب می‌آید و مالیاتی به آن تعلق نمی‌گیرد، اما در صورتی که محصول تولیدی داخل کشور آید، حتی در صورت معاف بودن مناطق، مالیات از ارزش افزوده پرداخت می‌شود.


وی در ادامه درباره اثرات معاف بودن مناطق از مالیات برای تولیدکنندگان بیان کرد: چنانچه مناطق از مالیات ارزش افزوده معاف باشند، تولید کننده پس از تولید در زمان فروش آن مالیات  را پرداخت می‌کند، ولی در صورتی که غیر از این روی دهد، زمانی که درصدد است تا مواد اولیه خریداری کند و تولید انجام دهد باید مالیات ارزش افزوده را بپردازد و این سبب می‌شود تولید کننده‌ها برای خرید مواد اولیه به ۹ درصد سرمایه در گردش بیشتری نیاز داشته باشد که در حال حاضر جامعه اکثر تولیدکننده‌های کشور با مشکل نقدینگی و سرمایه در گردش روبرو هستند. حذف معافیت هیچ درآمد جدیدی عاید دولت نخواهد کرد تنها سبب می‌شود تولید کننده‌ها پیش از تولید ۹ درصد پرداخت کنند یعنی به سرمایه در گردش بیشتری نیاز داشته باشند که قاعدتا مشکلات تولید بیشتر خواهد شد.


مدیر هماهنگی مناطق ویژه اقتصادی درباره اصرار این امر از سوی مجلس تصریح کرد: نمایندگان محترم مجلس در ظاهر به این قسمت اصلا توجه ندارند، البته در جلسات مختلف توضیحات لازم را مطرح کردیم، ولی نسبت به بخش فوق بی‌توجه هستند که حذف معافیت مالیات ارزش افزوده در بخش تولید مناطق آزاد و ویژه هیچ درآمد جدیدی عاید دولت نخواهد کرد، شاید در بخش بازرگانی یا تجارت این اتفاق روی دهد، حداقل چنانچه بر استثنا کردن اصرار دارند، تولید را از این داستان جدا کنند.

ارسال‌ نظر